Evde Bitki Bakımı ve İpuçları

Evde Bitki Bakımı ve İpuçları

Işık: Evinizin aldığı ışığa göre bitki seçimi yapmalısınız. Eviniz çok ışık almıyorsa, yarı aydınlık ve gölgeye toleranslı bitkileri tercih etmelisiniz. Bitkilerinizin yerini sık sık değiştirmekten kaçının, onların adaptasyonu kötü etkiler ve güçsüzleşmesine sebep olabilirsiniz. 


Sulama: Tüm bitkilerinizi aynı sıklıkta ve aynı oranda sulamayın. Her biri ayrı farklı oranlarda suya ihtiyaç duyar. Örneğin paşa kılıcı, pilea ve kauçuk az su isteyen bitkilenlerdir, muz ağacı daha çok su ister. Bitkilerinizin ihtiyaçlarını öğrenmeniz gerekir. 


Saksı Seçimi: Sulama sonrası fazla suyun saksı dibinde birikmesi kök çürümesine neden olmaktadır. Kök çürümesini engellemek için drenajı iyi olan saksılar tercih etmelisiniz. Ayrıca kök gelişimine yardımcı olmak için de genel olarak senede bir kere bir boy büyük saksıya geçirmeniz büyümesini destekleyecektir.


Gübreleme: İlkbahar ve yaz aylarına gübre verilmelidir.


Bitki Seçimi: Öncelikle paşa kılıcı, kaktüs, palmiye, sarmaşık gibi dayanıklı türlerle başlamalısınız. Bu bitkilerin bakımında yeterli deneyime ulaştığınızda bakımı biraz daha karmaşık türlere geçebilirsiniz. 


Konumlandırma: Bitkilerinizi klima ve kalorifere yakın yerlere ve cereyanda kalabileceği yerlere koymamaya özen göstermelisiniz. 


Oksijen: Bitkinizin yaprakları kadar köklerinin de oksijene ihtiyacı vardır. Köklerin oksijene ulaşabilmesi için toprağını arada bir karıştırarak hava almasını sağlayın. Sağlıklı büyümesi için çok büyük desteği olacaktır. 


Nem: Bitkilerin ihtiyaç duyduğu nemi sağlamak belki de bitki bakımının en zor konusudur. 


Nemi arttırmak için ne yapılabilir?

  • Nem dolabı kullanabilirsiniz. Çok etkili bir yöntemdir özellikle tropik ve hassas bitkilerin sağlıklı büyümesinde büyük etkisi vardır. Ancak biraz maliyetli bir yöntem olduğu için diğer yöntemleri de incelemenizde fayda var.
  • Hava nemlendirme cihazı da oldukça etkildir, en çok neme ihtiyaç duyan bitkileri cihaz etrafında toplayabilirsiniz. 
  • Spreyle su püskürtmek de bitkilerinizin ihtiyacı olan neme kavuşmalarına yardımcı olacaktır.
  • Bitkilerinizin bulunduğu ortama bir kapta su koyabilirsiniz, su buharlaştıkça ortamın nemini az da olsa arttıracaktır.
  • Bitkilerinizin bulunduğu ortama bir akvaryum koyabilirsiniz.
  • Bitkilerinizi birbirine yaklaştırdığınızda, yapraktan ve topraktan çıkan buharlar birbirlerine fayda sağlayacak ve ideal bir büyüme ortamı oluşturacaktır.

 

Yazımızı okuduğunuz için teşekkür ederiz. Bitkiler hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak için diğer bloglarımızı inceleyebilirsiniz. Blog

Bitkilerimizi incelemek için tıklayınız. Alışverişe Başla