Deve Tabanı (Monstera) karakteristik yapraklarıyla akılda kalan ve dolayısıyla en çok bilinen salon bitkilerinden biridir. İlk defa bitki bakacak olanlar deve tabanı ile başlayabilirler, acemiler için ideal bir bitkidir. Işık konusunda toleranslı olduğu için herkes evinde deve tabanı için yer bulabilir. Deve tabanı bakımı hakkında merak edilen soruları sizler için yanıtladık. Hadi birlikte inceleyelim.
Deve Tabanı Nasıl Ortamı Sever?
Işık: Deve tabanı parlak ve güneş ışığını dolaylı olarak aldığı ortamları sever. Doğrudan güneş ışığı almasından kaçının çünkü yapraklarında yanık izleri oluşabilir. Düşük ışığı da tolere edebilen deve tabanı düşük ışıkta daha yavaş gelişim gösterir. Düşük ışıkta da yaşamını sürdürebilir ancak evinizin aydınlık bir yerine koymak daha hızlı gelişmesine yardımcı olacaktır.
Deve tabanı tırmanıcı bir bitkidir. Dikey yönde büyümesini istiyorsanız, büyümesini yukarı yönlendirmek için kazık veya bitki destek çubuğu (yosun çubuk) kullabilirsiniz.
Nem: Deve tabanı nem seven bir bitkidir. Evinizde buhar makinesi varsa bitkiniz buna bayılacaktır. Eğer yoksa nemi arttırmak için yapraklarına su püskürtebilirsiniz, bitkinizin olduğu yerde ağzı açık bir kapta su bulundurabilirsiniz, bitkinizin bulunduğu yerde çamaşırlarınızı asabilirsiniz, akvaryumunuz varsa bitkinizle aynı odada konumlandırabilirsiniz veya başka bitkileriniz varsa onları birbirine yaklaştırabilirsiniz.
Bir başka önemli nokta ise yapraklarının nemli bir bezle silinmesidir. Bitkilerin yapraklarında tıpkı cildimiz gibi gözenekler vardır ve bu gözenekler bitkinin nefes almasına yardımcı olur. Dolayısıyla bitkinizin yapraklarını düzenli olarak nemli bir bezle temizlemek gelişmesine yardımcı olacaktır.
Deve Tabanı Kaç Günde Bir Sulanır?
Deve tabanı tropik bir bitki olduğu için nemli ortamları sever. Saksının üst tarafındaki toprak kurur kurumaz sulanması gerekir. Sulama zamanını toprağın nemini kontrole ederek de belirleyebilirsiniz. Parmağınızı toprağa 4-5 cm kadar batırın, eğer kuruysa sulama zamanı gelmiştir. Toprağın çok kurumasına izin verilmemelidir, yapraklar aşağı doğru sarkabilir. Nem ölçme konusunda kararsız kalırsanız eğer yazın haftada 1-2 defa kışın ise haftada 1 defa sulama rutinini uygulayabilirsiniz. Fazla sularsanız yapraklar sararır, az sularsanız yaprakların kenarları sertleşir ve kahverengi olur. Bu işaretleri izlerseniz bitkinize ideal bir bakım sunabilirsiniz.
Deve Tabanı Saksı Değişimi Ne Zaman Yapılır?
Saksı değişimi ilkbahar aylarında yapılır, sağlıklı bir büyüme için yılda bir kere saksı değişimi yapmak yeterlidir. Saksı değişimi yaparken bitkinin daha rahat büyüyebilmesi için bir boy büyük saksı kullanılmalıdır. Bitkinin köklerindeki topraklar biraz seyreltilmeli, kökler gevşetilmeli ve saksıya ekleyeceğiniz yeni toprak ile birleşmesi sağlanmalıdır.
Bitkiniz istediğiniz boya ulaştı ve daha fazla büyümesini istemiyorsanız, saksı değişimi yapmadan bitkinizi budayabilirsiniz.
Deve Tabanı Nasıl Çoğaltılır?
Deve tabanı çoğaltmak için iki yol mevcut. Birincisi bitkinizi budamak ve budadığınız dalı suda köklenmeye bırakmaktır. İkinci yol ise bitkinizi hava köklerinden ayırıp yine suda köklenmeye bırakmaktır. Bitkinizi suda köklendirdikten sonra besin değeri yüksek bir toprak karışımına ekebilirsiniz. Ayrıca bitkinizi budarken veya hava köklerini ayırırken sterilize edilmiş makas ve bıçak kullanmanız bitki sağlığı açısından önemlidir. Geriye yeni bir deve tabanına sahip olmanın mutluluğunu yaşamak kalıyor..
Bu yazımızda deve tabanı nasıl bakılır sorusunu cevapladık. Yazımızı okuduğunuz için teşekkür ederiz. Umarız bitkilerinizin sağlıklı ve mutlu büyümesine yardımcı olur. Bitkiler hakkında daha fazla bilgiye ulaşmak veya aklınızda sorulara cevap bulmak için diğer bloglarımızı inceleyebilirsiniz.
Not: Aradığınız bilgiye ulaşamazsanız bize e-mail gönderebilirsiniz, kısa sürede merak ettiğiniz sorulara uygun bir blog yayınlamaya çalışacağız. Mail adresimiz: info@bibitki.com
Deve tabanını iki farklı boy ve bir farklı tür şeklinde web sitemizin ürünler kısmından alabilirsiniz. Alışverişe Başla: Deve Tabanı Büyük Boy Deve Tabanı Deve Tabanı (Monstera Adansonii)
Not: Deve tabanı yukarıda bahsettiğimiz özelliklerinden dolayı ideal bir salon ve ofis bitkisidir. Anneler günü, babalar günü, doğum günü, sevgililer günü, yılbaşı, ofis hediyesi, iş yeri açılışı, yeni iş, terfi, öğretmenler günü, tıp bayramı, hemşireler günü, avukatlar günü gibi mesleklere özel günlerde de gönül rahatlığıyla tercih edebileceğiniz, görüntüsüyle karşı tarafı mutlu edecek ideal bir hediyedir.