İç mekan bitkisi yetiştirmek istiyor ancak nereden başlayacağınızı bilmiyor musunuz? Herkesin rahatlıkla büyütebileceği, bakımı kolay çok sayıda salon bitkisi var. Herhangi bir alanda yetiştirilebilecek en kolay 7 bitki hakkında bilgi edinmek için okumaya devam edin.
Kaktüs
Acemiden uzmana herkesin minimum çabayla başarıyla bakabileceği sayısız kaktüs vardır. Bu büyük ölçüde kaktüslerin ortalama bir bitki için mümkün olmayan fazla suyu depolama yeteneğinden kaynaklanmaktadır. Kaktüsler, alışık oldukları zorlu çöl ortamlarında hayatta kalabilmek için bu yeteneği geliştirmiştir. Kuraklık toleransları, katı bir sulama programına bağlı kalmanız gerekmediği anlamına gelir.
Kaktüsünüzü ekeceğiniz saksının en az bir drenaj deliği olmasına dikkat edin. İç mekanda yetişen kaktüslerin yaşayamamasının en önemli sebepleri, yetersiz ışık ve aşırı sulanmanın birleşimidir. Çoğu iç mekan kaktüsü ilkbahar ve yaz aylarında yalnızca iki haftada bir sulanması gerekir. Kışın, sulamayı her 4-6 haftada bir olacak şekilde yapın.
Paşa Kılıcı
Paşa kılıcı bitkileri birçok kişi tarafından en iyi salon bitkisi olarak kabul edilir. Size güzellik sunan ve karşılığında neredeyse hiçbir şey istemeyen bakımı kolay iç mekan bitkileridir. Yarı sulu yaprakları ve su depolayan rizomları sayesinde sık sulamaya ihtiyaç duymayan paşa kılıcı bitkileri birçok farklı yaşam koşuluna uyum sağlar. Ayrıca, dar, dik büyüme alışkanlıkları nedeniyle fazla yer kaplamadan her alana sığarlar.
Paşa kılıcı bitkinizi fazla sulamamaya özen gösterin. Bu bitkiler, tipik bir kapalı ortamda ise iki sulama arası haftalar sürebilir, bu nedenle unutkan bir bitkisever için mükemmeldirler. Yaz için doğrudan güneşte veya dışarıda tutulursa, haftalık olarak sulanmayı isteyeceklerdir.
Deve Tabanı
Deve tabanı bitkisi instagram görsellerinde, reklamlarda, bitki yetiştirilen evlerde ve herkesin istek listesinde ikonik bir salon bitkisi haline geldi. Neyse ki, bakımları da son derece kolay! Devetabanları çoğu iç mekanda gelişme gösterir, çok güzel büyür ve evinizde bir sanat eseri gibi odak noktası haline gelebilir.
Toprağı yaklaşık %75'ini oranında kuruyabilir ve birkaç gün geç sularsanız büyümesinde bir gerileme yaşanmaz. En hızlı büyüme ve en büyük yapraklar için, deve tabanınızı doğuya veya batıya bakan bir pencerenin yakını gibi parlak ve dolaylı ışık alabileği bir yerde konumlandırmalısınız.
Zamia Bitkisi
Zamia bitkisi, çok çeşitli iç mekan koşullarına uygunluğu nedeniyle bakımı kolay bir başka bitkidir. Zamia bitkisi, düşük ışığı kolayca tolere eder ve fazla suya ihtiyaç duyar. Kış boyunca genellikle uykuda olur (yeşil kalır) ve sadece 4-6 haftada bir sulanmalıdır. İlkbahar ve yaz aylarında yani aktif büyüme dönemlerinde, daha sık sulama yapılması, parlak ve dolaylı ışık alması ve sıcak ortam büyümesine yardımcı olur.
Kemerli dik gövdeleri, doğrudan toprak seviyesinden filizlenen bireysel yapraklardır. Küçük yapraklarının sarardığını fark ederseniz, bu bitkinizin aşırı sulanmış olabileceğinin bir göstergesidir, böyle bir durumda bitkinizin toprak nemini kontrol edin.
Yeşim Bitkisi
Yeşim bitkisi, sadece şans ve refahı simgelemekle kalmaz, aynı zamanda bakımı da son derece kolaydır. Yeşim bitkisi parlak ve doğrudan güneş ışığını almayı sever ancak dolaylı güneş ışığında da mutlu olabilir. Adapte olabilme yeteneği, bu bitkinin evinizin neredeyse her yerinde mutlu olmasını kolaylaştırır. Yeşim bitkilerinin çok uzun ömürlü oldukları, olgunlaştıkça resmedilesi büyüme formları aldıkları bilinir ve bu noktaya gelmek için fazla bakıma ihtiyaçları yoktur.
Su depolamak için hareket eden etli yapraklara ve gövdelere sahiptirler, bu da daha az sıklıkta sulama demektir. Yeşim bitkilerinde iki sulama arası genellikle 2-3 hafta sürebilir. Bitkinizin saksısında fazla suyu tahliye edebilmesi için en az bir drenaj deliği olmasına dikkat edin.
Kurdele Çiçeği
Kurdekle çiçeği, ev ortamına çok iyi uyum sağladığından bakımı kolay bir bitkidir. Kurdele çiçeği parlak ve dolaylı ışığı sever ancak orta ışığı da tolere edebilir. Evde her türlü yere uyum sağlayabilen ve kolay büyüyen bir iç mekan bitkisidir. Aldığı güneş ışığı ne kadar parlak ve bulunduğu oda ne kadar sıcaksa, o kadar sık sulanması gerekir.
Kurdele çiçeği zamanla sert, kavisli gövdesinden bebek kurdele çiçekleri üretir. Bu kurdeleler, zaten büyüleyici olan bu bitkiye ekstra güzellik ve çekicilik katar. Bebek kurdeleler anneden ayrılabilir veya isteğinize göre anne kurdelede kalabilirler. Kurdele çiçekleri toksik değildir, bu nedenle çocuklar ve evcil hayvanlar için güvenlidirler.
Pothos Sarmaşığı
Dayanıklı salon bitkilerini düşündüğümüzde pothostan bahsetmek zorundayız. Güzel ve dayanıklı bir bitkidir, evinizin hemen hemen her yerine pothos yerleştirebilirsiniz. Pothos sarmaşığı ihmal edilse bile güzelliğinden ödün vermeyen, adaptasyon yeteneği oldukça yüksek bir bitkidir. Düşük ışıklı bir köşede bile şeklini ve rengini uzun süre koruyabilir. Pothos sarmaşığınızı gelişmeye ve büyümeye teşvik etmek için, orta veya parlak dolaylı ışık alan bir yere yerleştirin. Pothos sarmaşığı ne kadar ışık alırsa o kadar fazla su alması gerekir.
Not: Yukarıda listelediğimiz salon bitkileri anneler günü, babalar günü, doğum günü, sevgililer günü, yılbaşı, ofis hediyesi, iş yeri açılışı, yeni iş, terfi, öğretmenler günü, tıp bayramı, hemşireler günü, avukatlar günü gibi mesleklere özel günlerde de gönül rahatlığıyla tercih edebileceğiniz, ilk defa bitki bakacakların bile kolayca büyütebiileceği mükemmel hediyelerdir.
Alışveriş yapmak için ürünler sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. Alışverişe Başla!